Motown-songschrijver Norman Whitfield (67) overleden
Door Menno Pot
gepubliceerd op 18 september 2008 10:13, bijgewerkt op 18 september 2008 13:37
AMSTERDAM - Motown-songschrijver en -producer Norman Whitfield is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van suikerziekte.
Norman Whitfield (AP)
In 1967 leurde Norman Whitfield (1940), de songschrijver en producer van soullabel Motown, onvermoeibaar met een liedje dat hij had geschreven met zijn muzikale partner Barrett Strong: I Heard It Through The Grapevine.
Raak
De versies van Smokey Robinson & The Miracles en The Isley Brothers stuitten op een veto van labelbaas Berry Gordy, maar Whitfield gaf niet op en zijn derde poging was raak: de versie van Gladys Knight & The Pips (1967) werd de bestverkochte Motown-single, een record dat een jaar later sneuvelde toen Whitfield het lied nog eens opnam, nu met Marvin Gaye (1968).
Whitfields gezondheid was de laatste jaren broos. Hij had diabetes, raakte onlangs in coma, ontwaakte nog even in het medisch centrum Cedars-Sinai in Los Angeles, maar overleed daar toch, 68 jaar oud.
Hitfabriek
Het duo Whitfield/Strong was in de jaren zestig een hitfabriek voor Motown. Ze schreven samen; Whitfield produceerde. Al in 1963 werkte hij met Marvin Gaye (Pride & Joy). Hij was de man achter hits van The Marvelettes en Edwin Starr, maar zijn naam zal vooral verbonden blijven aan de loopbaan van The Temptations.
Whitfield schreef en produceerde vanaf 1964 talloze singles voor de groep en stond in 1968 aan de wieg van een revolutionair nieuw soulgeluid: steviger, psychedelisch en voorzien van teksten die niet alleen meer over liefde gingen, maar ook over politiek, oorlog en ongelijkheid.
Legendarisch
The Temptations waren niet onverdeeld gelukkig met Whitfields koers (ze vonden dat hun vocalen ondersneeuwden), maar het leverde in 1972 wel Papa Was A Rollin’ Stone op, nog zo’n legendarisch, door Whitfield geproduceerd Whitfield/Strong-lied.
Na zijn vertrek bij Motown (1973) won Whitfield een Grammy Award voor zijn filmmuziek bij Car Wash (1977), maar zijn werk sprak nooit meer zo tot de verbeelding als dat uit zijn tien gloriejaren (1964-1973) in Hitsville U.S.A., het Motown-hoofdkwartier in Detroit.