h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: Zondag 16 maart 2008 op TV Vrije geluiden

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

donderdag, maart 13, 2008

Zondag 16 maart 2008 op TV Vrije geluiden

Mory Kanté
Mory werd in Maart 1950 geboren in Guinee, en hij groeide op in Mali. Hij werd genoemd naar zijn grootvader, die was de spiritule leider van Mory's stam.
Ook zijn vader, die 109 werd, was stamhoofd van de griots, Mory is er een van 38 kinderen. Mory Kanté speelde aanvankelijk balafoon. Rond zijn 15e, rond de tijd dat hij werd ingewijd tot griot, leerde hij spelen op de kora en maakte kennis met andere muziekstromingen. In 1971 speelde hij gitaar en balafoon bij The Rail Band, later ging hij ook zingen. Verder deed hij studie naar traditionele Afrikaanse muziek-instrumenten.
In 1984 verhuist hij naar Parijs, en daar wordt "Yéké Yéké" opgenomen dat twee jaar later een enorme hit wordt. Mory verdient bakken geld, woont in Parijs en vervreemdt steeds meer van zijn Afrikaanse roots. Maar het wordt minder, hij oogst kleine succesjes, het publiek wordt minder enthousiast. Ook zelf vindt hij steeds minder bevrediging in wat hij doet. Wanneer in 2000 deze song weer opduikt in de film the Beach, begint een nieuwe succesperiode.
Jarenlang liep hij al met het idee rond om een traditioneel, akoestisch album te maken. Hij duikt maandenlang de studio in en zo ontstaat Sabou: een bescheiden eerbetoon aan de Afrikaanse muziek en haar instrumenten. En... Sabou breng hem terug. De akoestische, traditionele muziek oogst lovende kritieken. Dat levert in 2006 een wereldtour op.
Na de tour ontwikkelt hij een nieuw project: de ’Mory Kante-muziekschool’ in Bamako. In die stad is al een hele wijk naar hem vernoemd.