h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: Orchestra Baobab

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

vrijdag, december 21, 2007

Orchestra Baobab

Orchestra Baobab uit Senegal behoort samen met Bembeya Jazz National (Guinee) en de Rail Band (Mali) tot de drie grote West-Afrikaanse dansbands uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Groot was dan ook de opwinding toen dit tienkoppige orkest zestien jaar na de opheffing terugkeerde met de cd Specialist In All Styles (2002).

Op de nieuwste cd Made In Dakar komt hun unieke mengsel van Senegalese mbalax, West-Afrikaanse- en Cubaanse dansmuziek mooier dan ooit tot zijn recht. Stergitarist Barthélemy Attiso, zes vocalisten en twee saxofonisten laten met ska-ritmes (Colette), Congolese rumba (Aline), Cubaanse son (Cabral) en jachtige chachacha (Jirim) de glorietijd herleven. Prachtig klinken ook de herbewerkingen van eigen klassiekers als Nijaay met gastzanger Youssou N'dour en Ndéleng Ndéleng, ooit door Thione Seck tot hit gezongen. Toefje slagroom op de taart is de productie van Nick Gold, die deze tijdloze Afrikaanse dansmuziek voorziet van een heerlijk nostalgisch randje.