h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: allofmp3 gaat door onder andere naam

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

woensdag, juli 04, 2007

allofmp3 gaat door onder andere naam

Bron de Telegraaf

Rusland maakt Allofmp3 ontoegankelijk
door onze redactie
AMSTERDAM - De populaire illegale downloadsite Allofmp3 is door de Russische overheid van internet verwijderd. Allofmp3 verkocht songs voor $ 0,12 per stuk en telde ongeveer 6 miljoen gebruikers.

Allofmp3 beweerde een overeenkomst te hebben met een Russische auteursrechtenorganisatie. Deze organisatie droeg echter geen geld af aan de artiesten en labels van de op de website aangeboden muziek. Actie door de Russische overheid heeft lang op zich laten wachten en is zelfs onderwerp geweest in de WTO onderhandelingen tussen Rusland en de VS.

Allofmp3 verkeerde de laatste tijd al in de problemen omdat de betalingsmogelijkheden voor de site al geblokkeerd door de grote creditcardmaatschappijen na besprekingen met de muziekindustrie (IFPI en RIAA). In Nederland werd vorig jaar de mogelijkheid om per sms te betalen ingetrokken na aandrang van Brein. Daarna sprak Brein de betalingsprovider Chronopay aan. Tot een rechtszaak kwam het echter niet omdat de creditcardmaatschappijen zich terugtrokken. Allofmp3 probeerde het betalingsprobleem op te lossen door de uitgave van coupons maar dat wilde niet erg vlotten.

Op haar hoogtepunt werd Allofmp3 overigens door de consumentenbond aanbevolen als de beste downloadsite in Nederland. In verband met de illegaliteit van de site werd besloten die later niet meer in tests meegenomen. In verscheidene landen werd een verbod tegen Allofmp3 verkregen. In Denemarken oordeelde de rechter dat een provider de doorgifte van Allofmp3 moest staken, waarna de overige providers daar ook gehoor aan gaven.

"Er zijn nog andere illegale Russische sites", zegt Brein directeur Tim Kuik, "en die kunnen op eenzelfde behandeling rekenen. Nu de weg is gebaand in de aanpak van Allofmp3 zou dat nu sneller moeten kunnen. "

Overigens is het maar de vraag of de actie van de Russische overheid echt zo succesvol is. Allofmp3.com mag dan verdwenen zijn, de dienst lijkt gewoon verder te gaan op Mp3sparks.com. De kloon van Allofmp3.com verkoopt nummers voor circa 15 dollarcent per stuk. Gebruikers blijken hier gewoon met hun 'oude' Allofmp3 inloggegevens te kunnen inloggen. Zelfs het downloadtegoed blijkt van de ene dienst naar de andere te zijn overgeheveld.