h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: allofmp3 komt onder zware druk!

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

vrijdag, december 29, 2006

allofmp3 komt onder zware druk!

Artikel van www.nu.nl

Platenmaatschappijen slepen AllofMP3 voor de rechter
Uitgegeven: 21 december 2006 14:21 AMSTERDAM - Een aantal grote platenmaatschappijen heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Russische downloadsite AllofMP3, zo meldt Associated Press. AllofMP3 ligt al lange tijd onder vuur, omdat het geen auteursrechten afdraagt aan de artiesten wier muziek het verkoopt.
De rechtszaak, die is aangespannen in New York, is gericht tegen het Moskouse bedrijf Mediaservices, dat naast AllofMP3 ook de iTunes-kloon allTunes uitbaat. De platenmaatschappijen, waaronder giganten als Warner Bros. en Capitol, eisen sluiting van beide sites en een schadevergoeding.

Russisch auteursrecht
Mediaservices opereert naar eigen zeggen binnen de grenzen van het Russische auteursrecht. Het bedrijf draagt vergoedingen af aan de ROMS, een Russische auteursrechtenorganisatie die internationaal echter niet wordt erkend. Van het geld komt niets bij de artiesten terecht.

WTO
De gebrekkige regelgeving rond auteursrecht is westerse regeringen al jaren een doorn in het oog. Onlangs beloofde Rusland om de wetgeving aan te scherpen en sites als AllofMP3 te sluiten. Die toezegging volgde op het dreigement van de Amerikaanse handelsgezant Susan Schwab dat Rusland anders niet zou worden toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Consumentenbond
De Nederlandse Consumentenbond besloot donderdag om AllofMP3 te verwijderen uit een lijst met 'beste muziekdownloadsites'. Dat deed het na overleg met zijn advocaten. Antipiraterijstichting Brein beschuldigde de Consumentenbond er eerder van mensen aan te zetten tot strafbare feiten door de site aan te prijzen.

ZIE OOK: 'Consumentenbond moedigt illegaal downloaden aan' VS eisen sluiting muzieksite Allofmp3.com Visa en MasterCard doen AllofMP3 in de ban Russen halen AllofMP3 uit de lucht