h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: De dokter zingt muziek van Mercer

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

woensdag, juni 07, 2006

De dokter zingt muziek van Mercer


Dr John: Mercernary door Dirk Steenhaut

Popgeschiedenis door een New Orleansbril bekeken
***

Mac Rebennack, alias Dr John, bewijst eer aan Johnny Mercer, een van de meest gevierde Tin Pan Alleycomponisten uit de periode van voor de rock-'n-roll.

Gumboveteraan Dr John heeft zich in het verleden al vaker vastgebeten in de grote Amerikaanse liedjescatalogus. Op In a Sentimental Mood en Afterglow waagde hij zich aan ouderwetse mainstreamballads, terwijl hij op Duke Elegant het werk van Duke Ellington naar zijn hand zette. Een andere gesofisticeerde songwriter wiens nummers, althans in de Verenigde Staten, al sinds mensenheugenis tot het collectieve bewustzijn behoren is Johnny Mercer, die zijn carrière begon tijdens de jaren dertig. Later richtte de man het befaamde Capitol Records op en maakte hij platen met tot de verbeelding sprekende muzikanten als Benny Goodman en Nat 'King' Cole.

Mercer bundelde zijn krachten afwisselend met Hoagy Carmichael ('Lazy Bones'), Harold Arlen ('Come Rain Come Shine', 'That Old Black Magic', 'Blues in the Night') en Henry Mancini (in het voor de film Breakfast at Tiffany's geschreven 'Moon River') en al die klassiekers vallen nu te beluisteren op Mercernary, een project dat Dr John werd ingefluisterd door zijn dochter.

Uiteraard vergeet de dokter niet zijn eigen stempel op het geleende materiaal te drukken. Een voor een krijgen de songs in zijn spreekkamer een portie funky swing geïnjecteerd: de rollende pianolijnen, zacht klauwende gitaren en krolse blazers ademen jazz, maar dan wel van het soort dat doorgaans uit de bars van New Orleans opkringelt.

Dr Johns even unieke als relaxte stijl blijft uit duizenden herkenbaar, ook in het instrumentale 'I'm an Old Cow Hand'. Zijn vertolking van 'Blue River', ooit doorvoeld op plaat gezet door Afghan Whigs, had echter best wat persoonlijker gemogen. (Parlophone)