h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: CD Review van www.humo.be

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

woensdag, november 25, 2009

CD Review van www.humo.be

www.humo.be

Rosanne Cash - The List

Rosanne Cash The List
Door (bp), 14/11/2009 - 11u00


Toptracks:
  • Miss the Mississippi and You
  • Motherless Children
  • Sea of Heartbreak (ft. Bruce Springsteen)

Toen ze in de zomer van 1973 een tourbus deelden, stelde Johnny Cash vast dat zijn oudste, pas afgestudeerde dochter haar klassiekers niet kende. Hij trok zich een namiddag terug en overhandigde haar vervolgens een met veel zorg samengestelde lijst met de titel '100 Essential Country Songs'. Een half leven en een rijkgevulde solocarrière later acht Rosanne Cash de tijd rijp om een deel van die lijst met de wereld te delen.

'The List' is een dozijn liedjes van - of bekend in de versie van - artiesten en Cash-kameraden als The Carter Family('Bury Me Under the Weeping Willow'), Hank Williams('Take These Chains from My Heart'), Merle Haggard('Silver Wings') en Bob Dylan ('Girl from the North Country'). Koopt u 'm op iTunes, dan krijgt u er zelfs eentje extra: 'Satisfied Mind', in duet met Neko Case.

Een coverplaat dus, maar wát voor één! Van bij de eerste noten van 'Miss the Mississippi and You' doet Rosanne een gooi naar de sfeer en de klasse van 'Raising Sand', de magistrale samenwerking van Robert Plant en Alison Krauss. De traditional 'Motherless Children' is zinderend: doorleefd gezongen, van compassie doordrongen en al even gevoelig gearrangeerd. Twee nummers ver en het is meteen duidelijk: dit is het echte werk, geen 'Lotti Goes Country'. Gastrollen zijn er voor Bruce Springsteen ('Sea of Heartbreak'), Elvis Costello ('Heartbreak by the Number'), Jeff Tweedy ('Long Black Veil') en Rufus Wainwright ('Silver Wings'). Die helden blinken vooral uit door bescheidenheid, en dat geldt ook voor de hele plaat: hoe minder stroop, hoe harder de songs aan je gaan kleven.

Hier en daar had een beetje meer avontuur wel gemogen. 'Long Black Veil' en 'Girl from the North Country' worden bijvoorbeeld te braaf en met te veel respect nagespeeld: jammer, want die composities zijn zo sterk dat je al een bepruikte soundmixer moet zijn om ze om zeep te helpen. Ons eindejaarslijstjes zal 'The List' daardoor nét niet halen, maar op ons lijstje 'Cd's van de week' scoort hij hoog. En het is een geweldige gids voor als u nog eens muziek gaat kopen. Doe er uw voordeel mee.

Labels: ,