h2 class="sidebar-title">Links muziekgek: Joe Zawinul vandaag overleden

muziekgek

Music is my first love, op deze weblog geef ik verslag van muzikale zaken waar ik mee bezig ben. Dat kan een internet adres zijn, een artiest of andere onderwerpen die met muziek te maken hebben.

dinsdag, september 11, 2007

Joe Zawinul vandaag overleden


Allesvreter Joe Zawinul The master of fusion

Joe heeft wel een beladen dag uitgekozen om te gaan nine/eleven!

Muziekliefhebbers in Afrika, waar albums alleen te koop zijn op goedkope cassettes zonder foto's, denken regelmatig dat ze met een Afrikaan van doen hebben als ze de muziek van Joe Zawinul horen.
Maar Zawinul is geen Afrikaan, hij is een Oostenrijker die in de Verenigde Staten woont. Zijn muziek is echter noch Europees, noch Amerikaans te noemen. Zawinul is een echte wereldreiziger: overal waar hij komt steekt hij zijn voelhorens uit en pikt dingen mee.

Zo'n beetje vanaf Weather Report, de band die hij in 1970 met Wayne Shorter oprichtte, verwerkte Joe Zawinul diverse etnische stijlen uit heel de wereld in zijn composities. Op zijn net verschenen album 'Faces & Places' zet hij dat door. Het staat min of meer symbool voor alle reizen die Zawinul in zijn leven heeft gemaakt en de mensen en muziek die hij daarbij tegenkwam (zie ook de review van 'Faces & Places').

Johan Strauss
In een interview met Jazzscene zegt Zawinul zelfs dat Weather Report de eerste band was die wereldmuziek maakte. 'En vóór Weather Report Johan Strauss.' Interviewer David Fishel lacht om deze opmerking. 'Johan Strauss?' vraagt hij geamuseerd. 'En Duke Ellington,' vult Zawinul aan. Fishel: 'Ellington kan ik nog begrijpen, maar Johan Strauss?' Zawinul legt uit: 'Strauss maakte muziek that is played all over the world, man!' Fishel: 'En dan is het wereldmuziek? 'Zawinul: 'Het is niet muziek van de wereld, maar muziek voor de wereld. Het is veel belangrijker wat jij als muzikant voor de mensen kan doen.'

Voor Zawinul ligt het voor de hand om allerlei muzikale stijlen met name uit Afrika en Azië in zijn muziek te verwerken. Hij is zogezegd een 'allesvreter', in meerdere opzichten. 'We reizen zoveel dat we niet kunnen vermijden dat we steeds geconfronteerd worden met nieuwe dingen. Niet alleen in muziek, maar ook in termen van ervaring, eten en meer,' zegt Zawinul in een interview op de site van de International Association for Jazz Education. 'Dit zijn de indrukken, die je meeneemt door het onderweg zijn. Na een concert ga ik graag naar mijn kamer, cool down en improviseer. Dat is het moment waarop ik de goede ideeën krijg.'

Aansluiting met de popscene
Het land van de Weense Wals en Philharmonische Orkesten heeft met Joe Zawinul een groots jazzmusicus voortgebracht. In de media wordt hij ook wel omschreven als een levende legende, maar die benaming wuift hij vaak laconiek weg.

De Oostenrijker werd geboren in 1932 als Josef Erich Zawinul. Als kind speelde hij accordeon en studeerde later klassiek piano en composities. Zijn interesse lag echter meer in de jazz. In 1952 kreeg hij werk bij de Oostenrijkse saxofonist Hans Koller, maar zijn grote kans kwam toen hij in 1958 een beurs voor de Berklee University in de wacht sleepte. Al gauw speelde Zawinul in New York bij grote artiesten als Dinah Washington en Cannonball Adderley en later ook Miles Davis. In de jaren zeventig formeerde hij zijn eigen jazzrockband, Weather Report. Na het uiteenvallen van Weather Report in 1987 ging hij verder met de Zawinul Syndicate. Zawinul heeft in vrijwel zijn gehele carrière aansluiting weten te vinden met de popscene. In 1967 bereikte het door hem geschreven 'Mercy, Mercy, Mercy' van Cannonball Adderley de 11e plaats in de Billboard hitlijst. En ook Weather Report scoorde een hit met het nummer 'Birdland'.

In 1995 keerde Zawinul voor de eerste keer terug naar zijn roots met het album 'The Story of the Danube'. Het is zijn eerste symphonie, die mogelijk binnen enkele jaren een vervolg krijgt. Zawinul heeft al een opdracht liggen voor nog een orkestraal werk. Maar daar gaat hij voorlopig nog niet mee aan de slag. Hij wil nog even niet nadenken en werken, maar 'gewoon een muzikant zijn, zoals ik gewend ben'.

Links naar Joe Zawinul:


Joe Zawinul's eigen website is niet actueel en wordt slecht bijgehouden. Leuk onderdeel is hier het videofilmpje van een concertregistratie.

Curt Bianchi onderhoudt een goede website met actuele en geupdate informatie. Bianchi heeft als doel al het materiaal over Zawinul te archiveren en daarmee onder meer te voorkomen dat het van het world wide web verdwijnt als de sites opgeheven worden (zoals gebeurde met Jazz Central Station).